Tratamentul transpiratiei

Tratamentul transpiratiei

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o problema relativ frecventa, intalnita atat la barbati cat si femei. Cu siguranta poate afecta calitatea vietii fiecarui pacient si poate altera increderea in sine. De multe ori transpiratia excesiva este acceptata nestiind ca exista solutii prin care poate fi controlata.

Medicul dumneavoastra va stabili daca exista suspiciunea de afectiuni sau boli care pot cauza secundar hiperhidroza. In urma consultatiei vi se recomanda un tratament pentru transpiratie care poate fi local cu lotiuni, creme sau injectii.

Vestea buna: EXISTA TRATAMENTE!
Tratamentul cu toxina botulinica
Adevarul miracol in tratamentul hiperhidrozei a aparut in momentul in care s-a observat ca toxina botulinica opreste transpiratia de la nivelul axilelor si chiar si palmelor. Aceasta interventie a schimbat viata a sute de mii de pacienti. Este un tratament sigur si foarte eficient insa, din pacate, rezultatele sunt temporare, persistand intre 4-6 luni in functie de cantitatea de substanta folosita, tehnica si experienta medicului care o administreaza.

Presupune injectarea superficiala in mai multe puncte a toxinei botulinice care blocheaza eliberarea de sudoare din glande. Este foarte putin dureroasa iar printre putinele contraindicatii mentionam afectiuni neurologice, tulburari severe de coagulare ale sangelui, hipersensibilitatea la toxina botulinica, sarcina si alaptarea. Procedura dureaza 15-30 minute si poate fi repetata la intervale regulate in functie de severitatea hiperhidrozei.

Este un tratament cu rezultate spectaculoase! Este adresat in special transpiratiei excesive axilare. Substantele injectabile blocheaza actiunea nervoasa asupra gladelor transpiratiei. Dermatologul identifica initial zonele care transpira excesiv la nivelul axilei iar apoi cantitati mici de substanta sunt injectate intradermic (in stratul mijlociu al pielii). Rezultatele sunt vizibile dupa cateva zile.

In primul rand, medicul dumneavoastra va stabili daca transpiratia excesiva de care suferiti poate fi in legatura cu alte afectiuni (in general hormonale sau neurologice) sau medicamente. De cele mai multe ori tratamentul este combinat, cu produse topice si medicamente. In majoritatea cazurilor aceasta abordare este extrem de eficienta si rezolva complet problema transpiratiei excesive.

Iontoforeza
Este un tratament folosit asiduu in spitale si clinici de dermatologie din intreaga lume si consta in transmiterea in piele a unui curent electric foarte slab  si neperceptibil. Echipamentul este prevazut pentru a trata palmele, talpile si axilele. Veti fi rugat sa plasati mainile si picioarele in cuve speciale cu apa pentru a inchide un circuit si a permite curentului electric sa patrunda in piele la nivelul glandelor transpiratiei carora le va incetini activitatea fara sa cauzeze nici o suferinta pielii. In general este nevoie de 10-15 sedinte initiale zilnice cu durata de aproximativ 15 minute dupa care majoritatea pacientilor experimenteaza o imbunatatire. Apoi frecventa tratamentelor poate fi redusa la o data pe saptamana, o data la doua saptamani sau o data pe luna.
Sunt eficiente si de obicei o optiune foarte buna pentru transpiratia rezistenta, care afecteaza zone extinse, sau in lipsa unui raspuns la celelalte tratamente. Medicamentele blocheaza eliberarea de substante care stimuleaza glandele transpiratiei. De cele mai multe ori efectele nedorite sunt bine tolerate iar multi pacienti aleg sa continue tratamentul indefinit, folosind doze mici sau intermitente.

Iontoforeza este un tratament contra transpiratiei folosit in spitale si clinici de dermatologie din intreaga lume si consta in transmiterea in piele a unui curent electric foarte slab si neperceptibil. Echipamentul este prevazut pentru a trata palmele, talpile si axilele. Veti fi rugat sa plasati mainile si picioarele in cuve speciale cu apa pentru a inchide un circuit si a permite curentului electric sa patrunda in piele la nivelul glandelor transpiratiei carora le va incetini activitatea fara sa cauzeze nicio suferinta pielii.

In general este nevoie de 10-15 sedinte zilnice cu o durata de aproximativ 15 minute dupa care majoritatea pacientilor experimenteaza o imbunatatire. Apoi, frecventa tratamentelor poate fi redusa la o data pe saptamana, o data la doua saptamani sau o data pe luna.

Transpiratia este un proces fiziologic (natural) necesar in special pentru reglarea temperaturii corpului. Este strans legata de un neuromediator, eliberat de fibrele nervoase in spatiul de contact dintre glandele sudoripare (glandele transpiratiei) si nerv. Eliberarea neuromediatorului este controlata de sistemul nervos vegetativ si cantitatea lui este proportionala cu gradul de transpiratie. Transpiratia excesiva sau hiperhidroza reprezinta un dezechilibru in procesul descris mai sus, care  duce eventual la schimbarea balantei naturale in favoarea transpiratiei.

Cei interesati de acest subiect probabil sunt afectati, intr-un mod sau altul, de aceasta conditie. Senzatie de discomfort fizic si social, comentarii nedorite, iritatii, pete pe imbracaminte, palme umede care provoaca repulsie la strangeri de mana, miros neplacut la care se adauga o lista lunga de alte frustrari care pot duce la disperare.

Consultatii
Consultatie dermatologica
250 lei
Consultatie dermatologica in vederea efectuarii de interventii
250 lei
Control dermatologic
150 lei
Interpretare analize
60 lei
Anestezie topica (crema)
20 lei
Tratamentul cu toxina botulinica
Injectare toxina botulinica pentru transpiratie excesiva ambele axile
2.200 lei (se adauga pretul consultatiei sau controlului dupa caz doar la prima sedinta)
Injectare toxina botulinica palme bilateral
2.500 lei ( se adauga pretul consultatiei sau controlului dupa caz doar la prima sedinta)
Iontoforeza
Iontoforeza pentru tratamentul hiperhidrozei (palme si talpi)
100 lei ( se adauga pretul consultatiei sau controlului dupa caz doar la prima sedinta)
Tuturor procedurilor li se adauga si costul consultatiei realizata de un medic specialist!
Ma spal frecvent dar tot transpir si miros neplacut. De ce?
Hiperhidroza sau transpiratia excesiva in general nu este determinata de lipsa igienei ci de dezechilibrul sistem nervos-mediatori (acetilcolina)-glande sudoripare (ale transpiratiei). Mirosul neplacut este o consecinta chimica a transpiratiei excesive, constante, evaporate  care in contact cu flora normala a pielii produce un dezechilibru in favoarea bacteriilor care emana mirosul. Ca urmare- tratamentul transpiratiei=tratamentul mirosului urat/neplacut.
Pot scapa definitive de transpiratie?
Nu exista un tratament definitiv pentru transpiratie. De cele mai multe ori pacientii obtin rezultate prin tratamente variate si combinate iar apoi urmeaza un regim de intretinere individualizat. Chiar si intreruperea chirurgicala a nervilor (simpatectomia) este de cele mai multe ori insotita de recurente si transpiratie compensatorie in alte zone.
Pot folosi tratamente pentru hiperhidroza toate viata?
Da, cu pauze si variatii in diversele metode. Toate tratamentele au efecte adverse minore si pot produce mici neplaceri dar, sub supravegherea dermatologului, sunt tolerate. Calitatea vietii pacientilor este marcat imbunatatita pe durata tratamentului.
Iontoforeza functioneaza foarte bine pentru mine. Va trebui sa vin la clinica toata viata?
Nu. Dupa sedintele de inceput si cele de intretinere, cu siguranta ca tratamentul contra transpiratiei este foarte eficient, poate fi achizitionat un aparat pentru folosire la domiciliu la preturi rezonabile.
Cat dureaza efectul substantelor injectabile in cazul hiperhidrozei?
In general intre 3-6 luni, la unele persoane chiar si mai mult. Injectarile pot fi repetate fara probleme, rezistenta la tratament apare rar.
PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.