Hiperpimentarea faciala apare frecvent, mai ales in randul femeilor.
Ea este rezultatul expunerii la soare intr-un context favorizat de factori hormonali, genetici, sau afectiuni inflamatorii precum acneea, rezultatul fiind aparitia afectiunilor de tip melasma sau pigmentare post inflamatorie.
Tratamentul este dificil si include un regim care consta in creme depigmentante si de fotoprotectie combinat cu proceduri efectuate de medicii dermatologi, precum peelinguri chimice, mezoterapie si, in unele cazuri, microdermabraziunea.
Pigmentarea la nivelul fetei apare frecvent sub forma cloasmei sau “mastii gravidice”, la nivelul fruntii si obrajilor. O combinatie de factori hormonali, sarcina, contraceptive orale, predispozitie genetica si expunere la soare joaca rol in aparitia acestei. Pe de alta parte, acneea si dermatitele diverse predispun se pot vindeca cu pigmentare post-inflamatorie. Ambele sunt dificil de tratat si necesita o evaluare atenta si tratament combinat cu produse topice (creme depigmentante si de fotoprotectie), proceduri precum peelinguri si mezoterapie, uneori combinata cu microneedling. Este nevoie de stabilirea unui regim de intretinere pentru a evita recidivele care sunt frecvente.