Analiza microscopica, urmarirea digitala si tratamentul alunitelor
Alunitele sau nevii melanocitari sunt leziuni in general de culoare bruna, dar posibil si de culoarea pielii sau rosiatice, care pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales in zonele expuse la soare, in egala masura la barbati si femei. Alunitele pot fi mostenite (congenitale) sau dobandite in cursul vietii. Expunerea la soare sau alte surse de lumina UV pot predispune la aparitia alunitelor prin mecanisme care nu sunt complet intelese.
Majoritatea alunitelor sunt inofensive, chiar daca sunt traumatizate, rupte, zgariate atata timp cat se vindeca intr-o perioada scurta de timp si nu isi schimba forma, culoarea, structura. Motivul tuturor campaniilor de constientizare asupra riscului de melanom avand punct de plecare alunitele porneste de la o celula numita melanocit (celula responsabila de coloratia normala a pielii prin productia de melanina sau pigment). Alunitele sunt, de fapt, aglomerari de astfel de celule / melanocite la diferite niveluri ale pielii. Celulele / melanocitele din alunite sunt absolut normale, simetrice, ordonate. Din acest motiv alunitele vor aparea pe piele sunt forma unor mici pete brune de forma si culoare relativ regulate.
Melanomul, pe de alta parte reprezinta o aglomerare de celule / melanocite maligne sau canceroase. Acestea sunt de forme si dimensiuni variabile, distribuite haotic, care inlocuiesc celule normale. Ca urmare, melanomul va aparea ca o pata de forma si culoare neregulate, care creste relativ rapid.
Acum o sa intelegeti mai bine logica criteriilor ABCD – A- asimetrie, B (eng. Border) – margini neregulate, C – culoare neregulata, D – diametrul mai mare de 6 mm, (sugestie: o alunita suspecta va creste relativ rapid, chiar daca nu ajunge sa aiba 6 mm; o alunita mai mare de 6 mm poate fi perfect normal pe de alta parte, deci considerati suspecta o crestere rapida).