Cel mai agresiv cancer de piele care apare frecvent la varstici dar si la adultii tineri. Poate aparea si la copii in cazuri foarte rare. Incepe ca o pata pigmentara noua cu forma neregulata, asimetrica, de culoare brun negricioasa dar posibil cu zone albe, rosii sau de culoarea pielii. Se poate dezvolta intr-o alunita prezenta de mai mult timp si care isi schimba forma, culoarea, textura sau care sangereaza. Atentie la situatiile mai rare atunci cand melanomul se prezinta ca o pata rosiatica sau de culoarea pielii – melanom amelanotic, cand apare sub unghie – melanom subunghial, la nivelul palmelor si talpilor – melanom acral, la nivel genital sau in cavitatea orala - melanom al mucoaselor.
Cu ce se poate confunda? Melanomul poate fi considerat “marele imitator” deoarece se poate confunda cu aproape orice leziune de la nivelul pielii – nev melanocitar, cheratoza seboreica, lentigo solar, veruca vulgara, granulom piogen dar si altele.
Cum stabilim diagnosticul? Stabilit clinic si dermatoscopic de catre dermatolog. Leziunile suspecte de melanom sunt excizate pentru examinare microscopica, analiza histopatologica. Persoanele cu multe alunite au un risc crescut de a dezvolta melanom, din acest motiv le este recomandata monitorizarea periodica, ideal prin cartografiere, harta alunitelor.
Tratament: In stadii incipiente precum in-situ si stadiul I, atunci cand melanomul este subtire, excizia chirurgicala cu margini oncologice este suficienta si nu este nevoie de investigatii suplimentare. Pacientii au nevoie de monitorizare ulterioara deoarece au un risc crescut de a dezvolta al doilea melanom.
In stadii mai avansate,sunt recomandate analiza ganglionilor din vecinatate si inlaturarea acestora daca sunt afectati. In aceste situatii este nevoie de investigatii suplimentare precum Computer tomograf sau Rezonanta Magnetica. Atunci cand melanomul s-a raspandit la nivelul altor organe, de cele mai multe ori este nevoie de medicatie chimioterapica sub indrumarea medicului oncolog.
Sansele de supravietuire la 10 ani difera intre 95-100% in cazul tratamentului in stadiu incipient pana la sub 30% in stadiul avansat. Diagnosticul precoce este cea mai importanta etapa a tratamentului.