Eczema atopica– care sunt cauzele aparitiei si cum o putem preveni

Mai degraba decat a fi o boala anume, eczemele reprezinta diferite afectiuni care prezinta anumite aspecte similare. Atunci cand eczema este proaspat aparuta, pielea afectata se prezinta in culoare rosie si cu vezicule mici, cruste sau modificari pigmentare. Indiferent care parte a pielii este afectata, eczema provoaca aproape intotdeauna senzatia de mancarime. Uneori aceasta senzatie va incepe inainte de eruptia cutanata, care isi face aparitia cel mai frecvent pe fata, spatele genunchilor, pe incheieturile mainilor sau picioarelor.

Cel mai frecvent tip de eczema este eczema atopica, care afecteaza de obicei copiii, dar poate afecta si adultii de asemenea. Cauza eczemei atopice nu este cunoscuta, insa se cunoaste faptul ca functia de bariera de protectie a pielii tinde sa fie redusa la persoanele care se confrunta cu eczema atopica, fapt care favorizeaza o crestere a pierderii de apa si o tendinta spre piele uscata.
Factorii genetici joaca un rol important, fiind cunoscut faptul ca eczema atopica – spre exemplu – apare la aproximativ 8 din 10 copii in cazul in care ambii parinti au aceasta afectiune si aproximativ la 6 din 10 copii in cazul in care unul dintre parinti se confrunta cu problema respectiva.

Pe langa factorii genetici, eczema atopica este influentata de:
  • Functia anormala a sistemului imunitar
  • Mediul inconjurator
  • Activitatile care pot favoriza sensibilizarea pielii
  • Stres
  • Deteriorarea barierii pielii, care nu mai este protejata de umezeala si germenii

Din fericire, nu este contagioasa si nici nu reprezinta o reactie alergica. Chiar daca un numar mare de copii care au eczeme prezinta in acelasi timp si alergii alimentare, acest lucru nu inseamna ca anumite alimente, cum ar fi lapte, oua si nuci cauzeaza aparitia lor.

Din pacate, pana in prezent nu exista un tratament care sa vindece dermatit atopica. Din fericire, daca afectiunea este tinuta sub control prin vizite regulate la medicul dermatolog, persoanele afectate de aceasta problema pot duce in continuare o viata absolut normala.

Pe langa cea atopica, exista eczeme de alte cauze care sunt usor identificate prin vizita la dermatolog:

  • eczema de contact alergica- datorata contactului pielii cu diverse substante alergizante care pot fi identificate prin testare alergica cutanata Patch Testing
  • eczema de contact iritativa- datorata contactului cu substante chimice puternice care cauzeaza distrugerea temporara a barierii pielii
  • eczema de staza - apare la nivelul picioarelor si se datoreaza circulatiei venoase proaste
  • eczema asteatotica - care se datoreaza pielii uscate
  • eczema numulara sau discoida- apare frecvent la nivelul picioarelor sub forma de placi rosii rotunde, insotite de mancarime marcata

Programeaza-te pentru consultatie la o clinica dermatologica din Bucuresti.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.