Cele mai frecvente afectiuni ale pielii pe timp de vara

Zilele lungi, calduroase de vara, au un efect excelent asupra starii de spirit, insa ele nu sunt intotdeauna atat de benefice pentru pielea noastra. Fiind cel mai mare organ al corpului si, pe deasupra, localizat pe partea exterioara, pielea este expusa la numerosi factori de mediu care pot avea efecte daunatoare asupra ei.

Arsurile solare
Bronzul, este in fapt, mecanismul de aparare al organismului impotriva razelor ultraviolete puternice si, in acelasi timp, o dovada vizibila a deteriorarii pielii. Arsurile solare severe se manifesta prin inrosirea pielii, exfolierea ei si, uneori, senzatia de mancarime.

Daca va alegeti cu o astfel de problema, este recomandata evitarea razelor solare si folosirea unor lotiuni cu efect calmant si reparator.

Foliculita
Obisnuiesti sa porti haine stramte? Daca raspunsul este da, atunci esti predispus la a dezvolta foliculita. Este deosebit de usor sa ne alegem cu aceasta infectie bacteriana in lunile de vara, bacteriile dezvoltandu-se in conditii de intuneric, caldura si umiditate. Foliculita tinde sa se prezinte sub forma unor umflaturi rosii sau pustule si apare de obicei pe umeri, coapse si fund. Afectiunea poate fi insotita de senzatia de mancarime sau de arsura.

Intepaturile de gandaci sau insecte
Intepaturile sau piscaturile de insecte pot fi de-a dreptul enervante si pot cauza, de asemenea, unele probleme de sanatate grave, cum ar fi boala Lyme sau febra virusului West Nile. Zgarierea unei rani facute de o insecta pana la sagerare poate duce, de asemenea, la infectii.

Exista doua motive majore pentru care oamenii sunt piscati de insecte: productia de dioxid de carbon si amestecul de lipide la suprafata pielii. Tantarii, spre exemplu, gasesc oameni, prin identificarea locului in care se produce dioxid de carbon.

Amestecul de lipide insa, difera de la o persoana la alta, fiind format din colesterol, trigliceride, ceramide si alte grasimi. Anumite amestecuri de lipide sunt mai atractive pentru insect si acesta este motivul pentru care unii oameni se aleg cu mai multe piscaturi decat altii. Din pacate, amestecul lipidic al pielii se bazeaza pe genetica. Nu ne putem schimba ADN-ul, dar exista unele masuri preventive pe care oricine le poate lua pentru a evita aceste piscaturi, cum ar fi produsele anti insecte. Este important, mai ales in timpul verii sa dormim in zone acoperite, iar daca observam ca o piscatura produce o mancarime dureroasa, trebuia sa luam legatura cu medicul dermatolog.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.