Acneea, o afectiune frecventa in adolescenta, dar si la varsta adulta
Acneea este o afectiune comuna a adolescentilor, care se datoreaza in principal schimbarilor hormonale asociate pubertatii. Aceasta este in directa legatura cu asa numitii hormoni “barbatesti” prezenti la ambele sexe si care determina schimbari specifice varstei precum dezvoltarea pilozitatii, ingrosarea vocii si in general maturizarea sexuala. Glandele sebacee sunt sensibile la acesti hormoni circulanti care se fixeaza de receptorii lor si determina o activitate crescuta. Acest lucru va duce la o productie excesiva de sebum (ulei), marirea glandelor sebacee si declansarea unui cerc vicios in care proliferarea de bacterii in orificiile de deschidere ale glandelor si dopurile de keratina de la suprafata pielii joaca si ele un rol important.
Acneea la persoanele adulte, in special la femei, poate prevesti afectiuni ovariene precum boala ovarelor polichistice. Contraceptivele progesteronice pot si ele duce la declansarea sau agravarea acneei. In general, acneea femeilor adulte se manifesta prin puncte albe si negre sub piele, dar si mici chisturi. Semne si simptome care, in prezenta acneei, trebuie mentionate medicului dermatolog pentru a determina daca sunt necesare investigatii suplimentare: pilozitate marcata (exces de par, in special la nivelul fetei), caderea parului, modificari libidou (apetit sexual), ciclu menstrual neregulat, dureri la nivelul pelvisului, modificari de volum sau textura a sanilor.
Dermatita atopica, asociata frecvent cu alergii
Dermatita atopica, afectiune frecventa la copii dar si unii adulti, se manifesta prin aparitia de placi rosii, uscate, asociate cu mancarime, in general la nivelul plicilor cotului si genunchilor, gat, fata si corp. Este o afectiune cronica ce evoluaeaza in pusee de acutizare. Episoadele acute sunt, in cele mai multe cazuri, controlate cu preparate pe baza de corticostereroizi pentru uz cutanat. Folosirea de emoliente pentru a reface bariera pielii este foarte importanta.
Dermatita atopica este frecvent asociata cu astm alergic, febra fanului, alergii la particule aeropurtate precum praf, polen, par de animale, acarieni. De multe ori, o data ce factorii declansanti ai astmului sunt identificati si evitati, evolutia afectiunii cutanate este si ea una pozitiva. Semne si simptome care, in prezenta dermatitei atopice, trebuie mentionate medicului dermatolog pentru a determina daca sunt necesare investigatii suplimentare: dificultati ale respiratiei, in special dupa efort minim, asociate cu tuse care produce sputa transparenta, oboseala, agravarea sezoniera a dermatitei sau dupa: iesiri in natura, expunerea la anumite alimente, puf de animale.