Modalitatea de tratament depinde de tipul negilor, localizarea si simptomele acestora. Indiferent de optiunea aleasa, scopul tratamentului este de a distruge sau de a elimina negii fara a cauza cicatrici, care ar putea fi mai dureroase chiar decat negii in sine.
Medicul va poate sugera una dintre urmatoarele abordari, in functie de localizarea negilor, simptomele pe care le aveti si preferinte. Aceste metode sunt folosite uneori in combinatie cu alte tratamente la domiciliu:
- Crioterapia
- Medicamente, cum ar fi creme cu retinol, cantaridina sau imunomodulator
- Interventii chirurgicale, cum ar fi electrochirurgia si chirurgia cu laser
- Peelingul chimic cu acid glicolic, derivat de vitamina A sau folosind o formula puternica de acid salicylic
Scopul tratamentului este de a distruge negul, de a stimula un raspuns al sistemului imunitar pentru a lupta impotriva virusului sau ambele. Medicii, in general, incep cu cele mai putin dureroase metode, mai ales atunci cand se trateaza copiii mici.
Sa lasam negul sa dispara de la sine reprezinta o optiune. Durata de timp necesara pentru ca o veruca sa dispara singura poate varia de la o persoana la alta, in general fiind necesara o perioada mai lunga la copii mai mari si adulti. La adulti si persoanele cu un sistem imunitar slabit, este mai putin probabil ca negii sa dispara pe cont propriu, fiind posibil sa nu raspunda bine la tratament.
Asadar, este recomandat sa luati in considerare tratamentul in cazul in care negul este dureros, se aflaintr-o pozitie dificila sau va cauzeaza stres sau jena. Tineti cont, insa, ca tratamentul nu este intotdeauna de succes. Chiar si daca un neg se micsoreaza sau dispare, aceasta poate reveni sau se poate raspandi in alte parti ale corpului. Acest lucru se datoreaza faptului ca cele mai multe tratamente distrug doar negii si nu reusesc sa ucida virusul care ii cauzeaza.